Sneltoetsen Windows 10

in

Standaard Windows-functies

Sommige Windows-functies blijven hetzelfde als in Windows 7 en Windows 8(.1). Om je geheugen op te frissen zijn hier alsnog een paar handige commando’s die je misschien al kende.

Ctrl + Alt + Delete: De bekendste Windows-toetscombinatie, brengt je gelijk naar een scherm om je computer te vergrendelen, het taakbeheer op te starten of uit te loggen.

Ctrl + Shift + Escape: Start Taakbeheer direct op, zodat je Ctrl + Alt + Delete kunt overslaan. Je kunt in dit artikel meer lezen over wat er anders is in Taakbeheer en wat je ermee kunt.

Windows-toets + L: Vergrendelt de computer, zodat je Ctrl + Alt + Delete kunt overslaan.

Virtuele bureaubladen

We hebben de virtuele bureaubladen al uitgereid aan bod laten komen in een eerder artikel. Je kunt hier precies lezen hoe die werken.

Een virtueel bureaublad is handig als je er één wilt gebruiken voor werk en een andere voor persoonlijke zaken. Je kunt ze inschakelen via de ‘Taakweergave’-knop onderaan in de taakbalk, maar het is ook mogelijk de bureaubladen met shortcuts te bedienen.

Er zijn een paar sneltoetsen mogelijk:

Windows-toets + CTRL + D: Nieuw virtueel bureaublad aanmaken (je gaat hier ook meteen naartoe)

Windows-toets + CTRL + pijltje links/rechts: Wisselen tussen virtuele bureaubladen

Windows-toets + CTRL + F4: Het huidige bureaublad sluiten (als er programma’s open staan, verschuiven die automatisch naar het eerstvolgende bureaublad.

Taakweergave

Het wisselen tussen verschillende programma’s is niet helemaal nieuw, want dat zat ook al in Windows 7 en Windows 8(.1). Toch is het goed om je nog even te wijzen op een paar handige opties in het wisselen tussen programma’s.

Windows-toets + Tab: Dit is de vernieuwde multitask-weergave. Je krijgt hier alle programma’s te zien die je open hebt staan. Je hoeft deze toetscombinatie maar één keer in te drukken, in tegenstelling tot Windows 7 en 8 waar je de toetsen ingedrukt moest blijven houden.

Je kunt hier wisselen tussen de programma’s die je op dit moment in je virtuele bureaublad hebt openstaan. Je kunt onderaan wisselen tussen verschillende bureaubladen.

Het wisselen tussen programma’s kan met de pijltjestoetsen, en je gebruikt Enterom te selecteren.