SMC opnieuw instellen op Mac

in

De System Management Controller (SMC) van een Mac opnieuw instellen

Lees wanneer u de System Management Controller (SMC) van een Intel-Mac opnieuw moet instellen en hoe u dat doet.

Voordat u de SMC opnieuw instelt

Stel de SMC pas opnieuw in nadat u alle andere stappen voor probleemoplossing hebt uitgevoerd. Probeer de volgende stappen in de genoemde volgorde voordat u de SMC opnieuw instelt. Controleer na elke stap of het probleem is opgelost of niet.

1. Druk op Command-Option-Escape om eventuele programma’s die niet reageren, geforceerd te stoppen.
  2. Plaats de Mac in de sluimerstand door in het Apple-menu de optie ‘Sluimer’ te kiezen. Haal de computer vervolgens weer uit de sluimerstand.
  3. Start de Mac opnieuw op door in het Apple-menu de optie ‘Herstart’ te kiezen.
  4. Zet de Mac uit door in het Apple-menu de optie ‘Zet uit’ te kiezen.
  5. Als de Mac niet reageert, zet u de Mac geforceerd uit door de aan/uit-knop tien seconden ingedrukt te houden. Niet-bewaarde wijzigingen in geopende programma’s gaan hierbij verloren.

Als u een Mac-notebook gebruikt die problemen vertoont met de voeding of de batterij:

1. Koppel de lichtnetadapter los van de Mac en haal de stekker uit het stopcontact. Steek de stekker vervolgens weer in het stopcontact en sluit de lichtnetadapter weer aan op de Mac.
  2. Zet de Mac uit.
  3. Als de batterij verwijderbaar is, verwijdert u de batterij en plaatst u deze daarna weer terug.
  4. Start de Mac opnieuw op.

Als het probleem niet is opgelost, kan het nodig zijn de SMC opnieuw in te stellen. Raadpleeg de aanwijzingen en stappen hieronder.

Aanwijzingen dat de SMC mogelijk opnieuw moet worden ingesteld

Voer eerst de normale probleemoplossing uit. Het kan nodig zijn om de SMC opnieuw in te stellen als u hierna nog last hebt van de volgende symptomen:

• De ventilatoren van de computer draaien op hoge snelheid terwijl de computer niet intensief wordt gebruikt en goed wordt geventileerd.
  • De toetsenbordverlichting werkt niet correct.
  • Het statusindicatielampje (SIL) werkt niet correct.
  • De lampjes die de batterijstatus aanduiden (indien aanwezig), werken niet correct op een Mac-notebook met niet-verwijderbare batterij.
  • De schermverlichting reageert niet correct op veranderingen in het omgevingslicht.
  • De computer reageert niet op het indrukken van de aan/uit-knop.
  • Een Mac-notebook reageert niet correct wanneer u de klep opent of sluit.
  • De computer gaat onverwacht in de sluimerstand of wordt onverwacht uitgeschakeld.
  • De batterij laadt niet naar behoren op.
  • Het ledlampje op de MagSafe-lichtnetadapter geeft niet de juiste werking aan.
  • De computer werkt ongewoon traag terwijl het CPU-gebruik niet abnormaal hoog is.
  • Programmasymbolen in het Dock blijven langere tijd stuiteren wanneer u een programma opent.
  • Programma’s werken niet naar behoren of reageren niet meer nadat ze zijn geopend.
  • Een computer met ondersteuning voor de modus Doelbeeldscherm gaat niet in of uit de modus Doelbeeldscherm zoals verwacht, of schakelt op onverwachte momenten de modus Doelbeeldscherm in of uit.
  • De verlichting rond de I/O-poorten van een Mac Pro (eind 2013) wordt niet geactiveerd wanneer u de computer verplaatst.

De SMC opnieuw instellen op Mac-notebooks

Ga eerst na of de batterij kan worden verwijderd. Mac-notebooks met niet-verwijderbare batterij zijn onder andere MacBook Pro (begin 2009) en nieuwer, alle modellen van MacBook Air, MacBook (eind 2009) en MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015) en nieuwer. Lees meer over de batterijen van Mac-notebooks.

Als de batterij niet verwijderbaar is:

1. Zet de Mac uit.
  2. Koppel de MagSafe- of USB-C-lichtnetadapter los van de computer.
  3. Druk op het ingebouwde toetsenbord tegelijk op de toetsen Shift-Control-Option (links) en de aan/uit-knop. Houd deze toetsen en de aan/uit-knop tien seconden ingedrukt.
  4. Laat alle toetsen los.
  5. Sluit de lichtnetadapter weer aan.
  6. Druk nogmaals op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Als de batterij verwijderbaar is:

1. Zet de Mac uit.
  2. Koppel de MagSafe-lichtnetadapter los van de computer.
  3. Verwijder de batterij. (Lees hoe u de batterij van een MacBook en een MacBook Pro verwijdert.)
  4. Houd de aan/uit-knop vijf seconden ingedrukt.
  5. Plaats de batterij terug en sluit de MagSafe-lichtnetadapter weer aan.
  6. Druk op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

De LED van de MagSafe-lichtnetadapter kan van status wijzigen of tijdelijk worden uitgeschakeld wanneer u de SMC opnieuw instelt.

De SMC opnieuw instellen op Mac-desktopcomputers

Volg deze stappen voor iMac, Mac mini, Mac Pro en Xserve.

1. Zet de Mac uit.
  2. Koppel het netsnoer los.
  3. Wacht 15 seconden.
  4. Sluit het netsnoer weer aan.
  5. Wacht vijf seconden en druk vervolgens op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Intel-Xserve-computers die niet reageren, kunt u lokaal uitschakelen of met commando’s op afstand. U kunt de computer ook uitzetten door de aan/uit-knop vijf seconden ingedrukt te houden.