Share naar NAS “Meerdere verbindingen met meerdere gebruikers is niet toegestaan”

Share naar NAS “Meerdere verbindingen met meerdere gebruikers is niet toegestaan”

in

De computers van mijn kinderen hebben uiteraard geen toegang tot alle share op de NAS. Ze loggen op windows aan met hun gebruiksnaam en wachtwoord, die hetzelfde is als het account op de NAS waardoor ze geen wachtwoord hoeven op te geven als ze een share willen benaderen waar ze de rechten voor hebben.

So far so good….

Af en toe moet ik op een van de pc’s wel eens even wat aanpassen en heb dan ook wel eens nodig wat op een share staat waar ze geen rechten op hebben. Als ik dubbel klik op deze share komt er netjes een inlogscherm waarbij ik een gebruikersnaam en wachtwoord op kan geven. Als ik dan mijn account en wachtwoord op geef, die overigens alle rechten heeft die je maar kan bedenken komt er een melding van windows met de tekst: “Meerdere verbindingen met meerdere gebruikers is niet toegestaan”

Het lijkt er op dat de rechten die meekomen bij het aanloggen op windows niet kunnen worden overschreven. Ik meen me te herinneren dat ik dit in het verleden eens heb opgelost door iets in DSM (4.0) aan te passen. Ik heb van alles geprobeerd maar kan het niet meer vinden met de huidige versie van DSM. Er is aardig wat aangepast de laatste tijd 🙂
Ik kan natuurlijk af en weer aan loggen in windows met mijn eigen account maar dat is niet handig !

De foutmelding geeft aan dat de bewuste share al geconnect is met een andere gebuikersnaam/wachtwoord combinatie en laat niet toe om nog een connectie te leggen.
Heeft dus niets DSM te maken maar is een windows ding.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn:
1. Ben je soms al ingelogd op die PC onder je eigen account?
2. Je hebt last van cached credentials (maak een command prompt en geeft commando “control keymgr.dll”).
3. Heb je soms een drive mapping gemaakt, met name een die persistance is (automatisch aangemaakt bij opstarten)

If none of the above 😉
Probeer te connecten met het ipadres in de UNC in plaats van de naam van je NAS. Dat ziet windows als een andere share, maar is natuurlijk dezelfde.

Een workaround had ik al beschreven, gebruik het IPadres in plaats van de naam van je NAS, dat laat windows wel toe.

Als je NAS dus bijvoorbeeld Diskstation heet en je share is video dan zou je normaal
\\NAS\video gebruiken om naar te connecten en nu neem je dan
\\192.168.1.105\video als 192.168.1.105 het ipadres van je Nas zou zijn.